Defne Yaprağının Genel Özellikleri Latince adı Laurus nobilis olan defne, ülkemizde Akdeniz Defnesi olarak da bilinmektedir. Defnegiller familyasının Laurus cinsini oluşturan bitki türlerinin ortak adıdır. Defne, her zaman yeşil kalan bir ağaçtır ve yazın ve kışın yaprağını dökmez. Aromatik bir bitki olan defnenin kokusu hoştur. Defne Yaprağının Kullanım Alanları Defne yaprağı, yemeklere lezzet katmak amacıyla kullanıldığı gibi tıbbi etkileri de bulunmaktadır. Defne yaprağı (Lauri folium) tentür, çay ve doğal ilaç yapımında kullanılır. Defne yaprakları ayrıca çorba, balık, et gibi yemeklere koku vermek için de kullanılır. Defne Ağacının Yetiştiği Bölgeler Yapraklarını dökmeyen ve siyah kabuklu bir ağaç olan defne, ülkemizde genel olarak Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde yetişir. Yaprağı ve meyvesinin yağı ihraç edilir. Dünya defne yaprağı ihtiyacının %80'ini Türkiye karşılamaktadır. Akdeniz Bölgesi'nde en çok Hatay'da yetiştirilen defnenin yaprakları Avrupa'ya ihraç edilmekte ve Avrupa ülkelerinde ilaç ve kozmetik sanayinde kullanılmaktadır. Defne Yaprağının Toplanma Zamanı Yapraklarını dökmediğinden dolayı her zaman yapraklarını toplama imkânı olsa da, genel olarak mayıs ve ekim ayları arasında toplanan yapraklar daha etkilidir. Meyveleri önce yeşilken daha sonraları siyah bir renk alır. Defne Bitkisinin Tıbbi ve Kozmetik Kullanımları Defne bitkisinin tıbbi ve kozmetik amaçlı olarak kullanılan bölümü yaprakları ve yapraklarından elde edilen uçucu esansiyel yağdır. Defne meyvelerinden elde edilen defne yağı antiseptik özelliğe sahiptir. Defne Yaprağının Faydaları
Ekstra Bilgiler Defne yaprağı, tarih boyunca çeşitli kültürlerde özellikle Akdeniz bölgesinde önemli bir yer tutmuştur. Antik Yunan ve Roma dönemlerinde zafer ve başarı sembolü olarak defne yapraklarından yapılan taçlar kullanılmıştır. Günümüzde ise defne yaprağı, mutfaklarda ve doğal sağlık uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. |